Herman Grouve

Wenen

 

db_db_wenen113 db_db_wenen213

db_db_wenen413

 

Danube Toren

Deze toren kent een hoogte van meer dan 200 meter is daarmee de hoogste toren van Wenen. Twee liften brengen personen naar het restaurant dat zich bevindt op een hoogte van 170 meter binnen 45 seconden. Met deze hoogte is deze toren gezichtsbepalend voor de stad Wenen.
Vanaf het platform heeft men een uniek en zeldzaam mooi uitzicht over de stad Wenen. Als het weer goed is, kan men vele tientallen kilometers ver kijken. De toren is gebouwd in 1964 ter gelegenheid van de Weense Internationale Tuin Show. Het Danube park is de laatste herinnering aan deze show. In het park kan men heerlijk wandelen en genieten van de vele bloemen en bomen

Kerk am Steinhof

Otto Wagner ontwierp deze kerk welke is gebouwd tussen 1905 en 1907 op de gronden van het Oostenrijkse Staatsasiel. Tegenwoordig bevindt zich hier het psychiatrisch ziekenhuis van de stad Wenen. De koepel is bedekt met koper en is een perfect voorbeeld van de Weense Art Nouveau. De kerk is al van verre te zien en vooral als de zon erop valt, is het een schitterend gezicht.
Het interieur van de kerk is aangepast aan de wensen en eisen van de vele gehandicapten die in deze kerk de dienst volgen. De glazen mozaïeken in de ramen zijn ontworpen door Kolo Mosor.

Keizerlijk Paleis

Wie heeft er nooit gedroomd om te leven als een keizer. In dit schitterende paleis komen je dromen uit!.
Het keizerlijke paleis is oorspronkelijk een middeleeuws kasteel dat dateert uit de 13de eeuw. Door de eeuwen heen is het kasteel uitgegroeid tot een groot gebouwencomplex waarvan men het merendeel kan bezoeken. Zo kan men de keizerlijke appartementen bezichtigen waar keizer Franz Joseph en zijn legendarische vrouw ‘Sissi’ eens leefden.
Het is aan te raden om een kijkje te nemen in het zilverdepot. Hier vindt men vele keizerlijke kronen en de schatten van de ‘Orde van het Gouden Vlies’. Daarnaast vindt men er talrijke memorabilia van de Habsburgers.

Stadtpark

Wenen is rijk aan stadsparken, toch zijn allen verschillend en zijn ze een bezoek meer dan waard. Zo ook met het Stadtpark. Heel wat kunstenaars kregen hier een standbeeld. Het belangrijkste is wel dit van Johann Strauss naast deze van Stolz, Schubert en vele andere. Dit grootste stadspark van Wenen ligt aan de Ringstrasse; het was het eerste stuk van het Ringstrasse-plan dat voltooid werd, reeds in 1862, zeven jaar voor de opera.
Met zijn beekjes en kleine vijvers vormt het stadspark, dat bezaaid is met gedenktekens (voornamelijk van schilders en componisten), een druk bezocht recreatiegebied midden in de stad. Nog uit het begin van het Ringstrasse-tijdperk stamt de Kursalon, trekpleister voor hordes walsmuziek-minnende toeristen (het bronzen Johann-Strauss-Denkmal staat er vlak naast).

 

db_db_wenen313

Natuur Historisch Museum

Dit museum behoort tot de 10 beste musea van de wereld. Dit museum is het enige wetenschappelijke museum in de top 10. Kortom, dit museum moet je zeker bezoeken.
Onder leiding van de Prof. Bernd Lötsch, directeur van het Natuur Historisch Museum, is het museum uitgegroeid tot één van de bekendste musea ter wereld. In het museum kan men vele opgezette dieren en skeletten zien.
Tevens wordt er op chronologische wijze duidelijk gemaakt hoe de mensen en de dieren zijn ontstaan. Schitterend om te zien zijn de skeletten van dinosauriërs. Deze zijn erg indrukwekkend en verkeren in een uitstekende conditie. Maar een klein deel van de collectie is niet voor het publiek zichtbaar.

Bevolking

Het Oostenrijkse volk is ontstaan uit vele etnische groepen: Illyriërs, Kelten, Germanen, Slaven, Hongaren en andere volken. Oostenrijk heeft meer dan 8 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van ongeveer 95 inwoners per km2. Het grootste deel (56%) van de Oostenrijkers woont in de grote steden. In de hoofdstad Wenen woont zelfs bijna 20% van de totale bevolking.

Geografie

Oostenrijk (officieel: Republik Österreich) is een bondsrepubliek en ligt in het centrum van Europa. Oostenrijk is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Het heeft landsgrenzen met Zwitserland en Liechtenstein in het westen, Hongarije in het oosten, Slovenië en Italië in het zuiden en Duitsland, Tsjechië en Slowakije in het noorden.

Een kwart van de oppervlakte van Oostenrijk behoort tot laag- en heuvelland. De rest behoort tot het middel- en hooggebergte. De hoogste toppen bereiken een hoogte van bijna 4000 meter. De hoogste berg is de Grossglockner, bijna 3800 meter. Een groot deel van het land wordt ingenomen door de Oost-Alpen.
Naar het oosten daalt het gebergte af naar het heuvelland van het Wienerwald en naar de laagvlakte. Het Alpenvoorland loopt van de noordrand van de Alpen tot bij de hoofdstad Wenen. Het is een gebied met heuvelruggen, bossen, weiden en brede dalen.

Oost-Oostenrijk bestaat uit vlakten en heuvelland. Onder invloed van het weer en de flora en fauna eroderen de Alpen en ontstaat er een landschap met hoge pieken en diepe dalen. Sneeuwlawines zijn een elk jaar terugkerend fenomeen en kosten de nodige slachtoffers.

’s Winters en in het voorjaar als de sneeuw gaat smelten, is de kans op sneeuwlawines het grootst. Gletsjers zijn traagstromende ijs- en sneeuwrivieren. De snelheid waarmee gletsjers zich kunnen voortbewegen bedraagt in de Alpen 30 tot 150 meter per jaar.

Oostenrijk telt ongeveer 2000 Alpengletsjers. De belangrijkste rivier die door Oostenrijk stroomt, is de Donau die ongeveer 350 kilometer over Oostenrijkse bodem stroomt. Oostenrijk telt ongeveer 90 meren. Vooral het stroomgebied van de Traun is rijk aan meren, onder andere de Attersee, het grootste Alpenmeer van Oostenrijk.

 

Hongarije / Balatonmeer / Boedapest / Eger / Györ / Héviz / Sopron / Slowakije / Wenen