Herman Grouve

Sopron

db_db_sopron113

db_db_sopron213

db_db_sopron313

db_db_sopron413

 

 

Geschiedenis
Duits: Ödenburg), stad in Hongarije, provincie Gyõr-Moson-Sopron, nabij de Neusiedler See (Fertö) en de grens met Oostenrijk, met 57.000 inw. Regionaal handelscentrum met lichte industrie (meubelen, textielwaren); toerisme. Liszt Ferenc Museum (1867), mijnmuseum (1957); het joods museum is gevestigd in een 14de-eeuwse synagoge. In de ovaalvormige, door oude stadsmuren omgeven binnenstad resteren verschillende 15de–18de-eeuwse woonhuizen. Voorts zijn er de St.-Michaëlkerk (13de–14de eeuw), een voormalige franciscanenkerk (13de eeuw), de Heilige Geestkerk (13de eeuw), de 61 m hoge stadstoren (1676) en een pestzuil uit 1701.

Sopron is al eeuwen lang de toegangspoort tot Hongarije en daarmee Midden-Europa. Welk nieuws er ook in de tijd van de dubbelmonarchie ook uit Wenen kwam – goed of slecht – het kwam altijd via Sopron. De stad ligt in een smalle corridor die in het oosten wordt afgesloten door het Fertö-to, Hongaars voor Neusiedler See. Ten westen van deze natuurlijke doorgang waardoorheen de Ivka stroomt, en de spoorweg loopt richting Györ. Door de gunstige geografische ligging bleef Sopron als een van de weinige oude Hongaarse bolwerken buiten het bereik van de Mongoolse horden en de Turkse sultans. En dat betekende het behoud van de pas recentelijk onder bescherming geplaatste historische stadskern met zijn oorspronkelijk middeleeuwse wachttoren, even oude synagoge en gotische ‘geitenkerk’.
Sopron is lang een Romeinse vesting geweest. Nadat de bewoners het Romeinse burgerrecht hadden gekregen onder keizer en veldheer Marcus Aurelius (2e helft 2e eeuw), heeft het onder Rome gediend, tot de val van de ‘Stad van God’. In de 10e eeuw kreeg het de naam: Ödenburg. De huidige naam is afgeleid van die van een van de eerste graafschappen in dit gebied. In het Duitse taalgebied houdt men echter nog steeds vast aan de naam Ödenburg.

Bezienswaardigheden
Er is in Sopron veel te zien. O.a de ‘geitenkerk’ (Kecske – templon) middeleeuwse architectuur en de vuurtoren (Tüztorony). Sopron telt daarnaast verschillende kleine musea’s waarvan de belangrijkste zijn gegroepeerd rond het centrale plein van de stad, het Fö tér. Op dit plein komen de belangrijkste historische straatjes uit, zoals de Templom utca (kerkstraat), Klostor ucta (kloosterstraat) en de oudste straat van de stad die Üj utca (nieuwstraat) heet. Hier zijn prachtige oude geveltjes en binnenplaatsen te bewonderen. In de Üj utca staat de best bewaarde gotische synagoge van Hongarije, een bouwwerk uit de 12e eeuw. Midden op het Fö tér staat een pestzuil die in de literatuur ‘de mooiste van Hongarije’ wordt genoemd. Hij dateert uit eind 17e eeuw.

 

Hongarije / Balatonmeer / Boedapest / Eger / Györ / Héviz / Sopron / Slowakije / Wenen