Herman Grouve

Györ

 

db_db_153 db_db_233

 

Györ is een stad in het noordwesten van Hongarije aan de verkeersroutes van Wenen naar Boedapest. De stad is de belangrijkste stad in de Kleine Hongaarse Laagvlakte (Kisalföld), de zesde van het land en de hoofdstad van het comitaat Györ – Moson – Sopron met 131.000 inw. Györ ligt aan de monding van de Rába in een zijarm van de Donau (de Mosoni Duna); aan de Rába dankt de stad haar historische Duitse naam Raab. Het is een van de belangrijkste industriesteden van Hongarije (machinebouw, textiel, wagons, dieselmotoren, meubelen, textiel en voedingsmiddelen).

Fraai historisch centrum met vele barokgebouwen; domkerk (13de eeuw, diverse malen verbouwd) en oorspronkelijk Romaanse bisschoppelijke burcht. Bisschopszetel, archeologisch museum (1854 Romeinse vondsten). De stad kent haar oorsprong in de Romeinse nederzetting Arrabona. Ze kwam in de 9de eeuw aan de Hongaren en werd in 1001 bisschopszetel. De vestingstad wist zich met succes te verweren tegen de Turken in de 16de eeuw.

Geschiedenis
De Romeinen bouwden hier op de plaats van de Keltische nederzetting Arrabona hun gelijknamige grenspost. De Aziatische Avaren die er tegen het jaar 600 woonden versterkten de nederzetting en de Hongaren stichtten er in de 11de eeuw een bisdom. De nederzetting werd in 1242 geplunderd door de Mongolen en kreeg in 1271 stadsrechten. In de 16de eeuw kwam Györ aan Oostenrijk, dat er een belangrijke vesting van maakte tegen de Turken. Deze viel in 1592, waarop Györ tot 1598 korte tijd in Turkse handen was. De eeuw daarna was een bloeitijd, waaruit de meeste belangrijke gebouwen in het bezienswaardige stadscentrum dateren. De ontwikkeling tot industriestad kwam in de negentiende eeuw op gang.

 

Hongarije / Balatonmeer / Boedapest / Eger / Györ / Héviz / Sopron / Slowakije / Wenen