Herman Grouve

Balatonmeer

db_13

Het Balatonmeer is het grootste binnenmeer van Europa (600 km2) met een lengte van 77 km en 14 km breed. Omdat het water ondiep is (1-3 m), is het snel heerlijk warm (in mei 17 tot 19 graden en in de zomer tot 26 graden). Het is een ideaal gebied voor een echte zon/strandvakantie met kinderen, met name aan de langzaam aflopende zuidoever.

In het zuidoosten komt er vers water het meer binnenstromen uit de rivier Zala terwijl in het noorden een aantal heldere kreken het Balaton voeden. Het overtollige water wordt afgevoerd door het Sió kanaal naar de Donau. Op deze wijze wordt al het water in het meer elke twee jaar ververst.

Dit gebied wordt al meer dan 50.000 jaar bewoont. Voordat de Magyaren dit land innamen (1100 jaar geleden) werd dit gebied bewoond door de Romeinen, de Germanen en de Slavische volkeren. In de 11e eeuw werd het Balaton gedeeltelijk een koninklijk een deels een kerkelijk gebied. De oprichter van de Hongaarse staat, St. Stefan I, stichtte een klooster in Zalavár in 1019, vervolgens heeft koning Andrew een abdij gesticht op het Tihany-schiereiland in 1055. In de l6e eeuw werden er langs de noordkust een serie kastelen gebouwd welke deel uitmaakten van de verdedigingslinies tegen de Turken. De dorpen groeiden langzaam, terwijl ze zich schuil hielden tussen de wijngaarden en heuvels. Midden 19e eeuw, toen de spoorwegen een stoomboten hun intrede deden werd het drukker rondom het Balaton. Reeds toen wisten velen rust te vinden langs haar oevers.

De noordelijke oever staat bekend om zijn wijnen. Dit komt door de vulkanische bodem en, volgens de Hongaren, doordat de druiven zichzelf in het Balatonmeer kunnen zien. De noordelijke kant van het Balaton is niet alleen bekend vanwege haar wijnen maar ook vanwege de vele minerale bronnen.

Wat u beslist moet weten over het Balaton is het stormsignaleringssysteem. Het klimaat rond het Balaton is zodanig dat er soms plotselinge windstoten kunnen optreden. Rondom het meer zijn flitslichten geplaatst. Indien deze 30 keer per minuut flitsen wordt er wind verwacht met een maximale snelheid van 40 tot 60 kilometer per uur. U mag dan niet langer verder dan 500 meter uit de kust zwemmen. Indien de flitslichten 60 keer per minuut flitsen wordt er wind verwacht met een snelheid van meer dan 60 kilometer per uur. Er mag dan in het geheel niet meer gezwommen worden in het Balaton. Overigens mag u op sommige delen van het Balaton (Provincie Veszprem en Zala) nooit verder dan 500 meter uit de kust zwemmen als u niet begeleid wordt door een boot. Op andere plaatsen is dit 1000 meter (Provincie Somogy).

Hongarije / Balatonmeer / Boedapest / Eger / Györ / Héviz / Sopron / Slowakije / Wenen