Herman Grouve

Boedapest

db_db_113

db_db_213

db_db_313

 

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije aan de Donau, bestaande uit de delen Boeda, Pest en Obuda; 1.900.000 inw. (1997). Vlak ten zuiden van Budapest ligt de luchthaven Budapest Ferihegy. Ten oosten van Budapest ligt de Hungaroring, het formule 1 circuit.
Ligging en stadsbeeld.

Boedapest in het noorden van het land, op de grens van het bergland in het noorden en de laagvlakte in het zuiden. De afstanden naar de oostgrens en de westgrens van het land zijn ongeveer even groot. Boedapest bestaat uit twee delen, Boeda (172 km²) op de rechteroever en Pest (352 km²) op de linkeroever van de Donau. Er heerst een gematigd landklimaat, met een gemiddelde jaartemperatuur van 11°C. De gemiddelde julitemperatuur is 22°C en in januari is het gemiddeld 0,8°C. Er valt 600 mm neerslag per jaar.
Ongeveer twee derde deel van de stad ligt op de linkeroever, in Pest. Hier daalt het land terrasvormig af naar de Donau, terwijl de andere oever, waar Boeda ligt, veel steiler is. De Gellértberg (235 m hoog), met de citadel, het voormalig koninklijk paleis en de heuvel met de St.-Mátyáskerk (13e eeuw) beheersen het stadsbeeld op de rechteroever.
Langs de linkeroever valt allereerst de brede neogotische gevel van het parlementsgebouw op, dat tussen 1884 en 1905 werd gebouwd door Imre Steindl (1839-1902). Ook de St.-Istvánkerk (uit de 19e eeuw, met een 96 meter hoge koepel) en het Atilla József district, een moderne buitenwijk van de stad, bevinden zich hier; in het noorden van het stadsdeel Pest ligt het Weststation, het grootste spoorwegstation van de stad. Van hieruit vertrekken treinen naar alle delen van het land. In het oosten van het stadsgebied ligt de luchthaven Ferihegy. Boedapest heeft reeds sinds 1896 een ondergrondse spoorweg, de oudste metro van het vasteland van Europa. Het lijnennet wordt nog voortdurend uitgebreid. Interessant is ook het grote stadspark in Pest, met in een grote vijver, op een eiland, het zgn. Vajdahunyad kasteel, dat dienst doet als museum voor de landbouw. In het stadspark vindt men verder de dierentuin, het stadscircus en een zwembad, het Széchenyi bad, waar het geneeskrachtige water een temperatuur van 74°C heeft.
De oevers van de rivier zijn door zes verkeersbruggen en twee spoorbruggen met elkaar verbonden. Midden in de rivier ligt het Margareten Eiland, een van de mooiste parken van de stad. Het heeft een lengte van bijna 3 km en heeft verschillende sportvelden, zwembaden en openluchttheaters. Veel geld is in Boedapest besteed aan het behoud van kunstwerken uit het verleden. De gebouwen en monumenten die in WO II en de opstand van 1956 verwoest of beschadigd werden, zijn voor zover mogelijk weer in de oude stijl gerestaureerd.

Economie
Boedapest is de belangrijkste industriestad van Hongarije. De industrie heeft zich voornamelijk aan de randen van de stad gevestigd. In het noorden van Boeda, in O-Boeda, vindt men scheepswerven en textielfabrieken. Aan de overkant van de rivier, aan de noordrand van Pest, komt veel chemische industrie voor en staan grote machinefabrieken, waar o.a. autobussen worden vervaardigd. Het district Ujpest is een belangrijk centrum van hout- en leerindustrie. Zuidelijk van de stad, op het eiland Csepel, heeft zich een groot deel van de zware industrie van Hongarije geconcentreerd.
Boedapest is ook van groot belang voor de handel. Meer dan een derde deel van alle handelstransacties in Hongarije wordt in de hoofdstad afgesloten. Er worden tal van belangrijke tentoonstellingen gehouden. De stad heeft een goed geoutilleerde rivierhaven en is een overlaadplaats voor de industriële en agrarische producten van het land.

Bezienswaardigheden
De trots van de voormalige koninklijke hoofdstad van Hongarije ligt op een heuvel in Budapest: De Burcht van Buda.
Het Koninklijk paleis neemt het zuidelijk gedeelte van de burchtheuvel in beslag. In de loop van de geschiedenis is deze burcht 2 keer verwoest geweest. Tijdens de tweede wereldoorlog brandde het zelfs in z’n geheel uit. Na de restauratie werden hier musea en de Nationale Bibliotheek gevestigd.
Het burchtkwartier is één van de meest romantische plekken in Boedapest om een wandeling te maken. De kronkelende straatjes en de smalle gebouwen stammen uit de middeleeuwen, de elegante paleizen in barokke- en pruikenstijl zijn uit de tijd van de wederopbouw na de Turkse overheersing. Hier bevindt zich ook het “Huis van de Hongaarse wijnen”.
Dit gehele complex met zijn machtige koninklijke paleis, zijn smalle straatjes, oude huizen en prachtige kerk staat als beschermd gebied op de monumentenlijst van de UNESCO. Een belevenis: wandelen door de kleine straatjes, binnenkijken in de schaduwrijke binnenplaatsen, rondlopen in de gotische Matthiaskerk of in het onderaardse labyrint, winkelen in de kleine souvenirwinkeltjes, koffie drinken met een stuk taart in het 200 jaar oude Ruszwurm koffiehuis of de fantastische collectie van schilderijen, beeldhouwwerken in de machtige museumzalen in het voormalige Koninklijke Paleis bezichtigen.
Boedapest wordt tot de mooiste hoofdsteden van Europa gerekend. Vanaf de Burghtheuvel zie je de blauwe Donau door de stad slingeren. Van de bruggen die beide stadsdelen verbinden, is de oude Széchenyi Kettingbrug, gebouwd in 1849, de meest indrukwekkende.

Binnenplaats in Budapest
Het oude, autovrije centrum ligt in Boeda. Hier ligt ook de Burghtheuvel, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Donau. Langs de rivier ligt het Budavári Palota, het koninklijk paleis, waarin zich een aantal musea heeft gevestigd, zoals het historisch museum en het nationaal museum van de schone kunsten. Midden in Boeda ligt een steile rots, de Gellért heuvel, met een prachtig uitzicht over de stad. Naast 18e en 19e eeuwse gebouwen in de oude stad kun je ook een wandeling maken op de vestingwallen.
Pest. Aan de overkant van de rivier, in Pest, kun je ook het oude stadsdeel bezoeken, met veel 19e eeuwse woningen. Hier staan mooie kerken, zoals de Sint Stefanus Dom, de grootste kerk van Boedapest, die in 1905 werd voltooid. In dit stadsdeel zijn ook de markthallen gevestigd, die begin 1900 zijn gebouwd. Eén van de mooiste musea is het nationaal museum met onder andere de Hongaarse kroonjuwelen. Andere bezienswaardigheden zijn het gezellige Vörörosmartyplein, het parlementsgebouw en het volkenkundig museum.
De donau scheidt Buda van Pest

Op het Heldenplein heeft Koningin Beatrix een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat. Twee militairen houden daar steeds de wacht en het lijkt, alsof ze een soort balletopleiding gevolgd hebben. De bewegingen die zij maken om even de benen te strekken, zijn adembenemend gelijk.
Het plein is zo groot dat in de communistische tijd soms meer dan een half miljoen mensen hier bijeen kwamen om verplicht hun steun te betuigen aan een of andere communistische leider. In de buurt is ook een wel erg brede straat, waar steeds de parades werden gehouden en daar moest je destijds als burger van Boedapest ook voor komen opdraven. Nu hebben bussen vol toeristen uit heel Europa hier een riante parkeerplaats.

Het Heldenpark in Boedapest
Achter het Heldenplein is een groot park, waar je heerlijk kunt wandelen. Er is ook een soort openluchtmuseum met voorbeelden van Hongaarse architectuur door de eeuwen heen. Het ziet er nogal rommelig uit, omdat verschillende bouwstijlen met elkaar zijn verbonden. Een replica van een kerkje uit de 13e eeuw dat nog steeds ergens in het land staat, is de moeite waard om even te bekijken.

Boedapest telt maar liefst 160 koffiehuizen, waarbij ‘New York’ (genoemd naar een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij die eerst in het pand zat) een van de oudste is. Aan de buitenkant wordt de zaak nu opgeknapt, maar binnen hangt de sfeer als van de koffiehuizen in Wenen. De plafonds met veel bladgoud zijn prachtig beschilderd, de pilaren zijn mooi gedraaid, de kroonluchters overweldigend en de koffie is van de allerbeste kwaliteit.

Wie de Hongaarse hoofdstad bezoekt, moet beslist de kathedraal in het stadsdeel Pest bezoeken. De koepel is maar liefst 96 meter hoog en zeker vijftig verschillende soorten marmer zijn in de kerk verwerkt. In een aparte kapel is de vuist van de rechterhand van koning Stephan te zien, die op 15 augustus 1038 overleed. Hij werd later heilig verklaard en zijn vuist wordt als relikwie elk jaar op 20 augustus in een processie meegedragen. In het kapelletje is het nogal donker en het gemummificeerde lichaamsdeel van de koning is helaas nauwelijks te zien. Maar als je een paar muntjes in een automaat gooit, gaat er gelukkig een lampje branden waardoor je alles wat beter kunt bekijken. Zo is deze kerk jammer genoeg op de commerciële toer gegaan.

GROOTSTE OPENLUCHTPARK VAN EUROPA VOOR HISTORISCHE TREINEN
Een unicum voor liefhebbers van oude treinen! Sinds 2000 is het grootste Europese openluchtpark (11,2 ha) voor historische treinen geopend, met 40 bedrijfsklare en 60 als museumstuk opgestelde voertuigen. U vindt dit park op het voormalige terrein van de Centrale Werkplaatsen van de Spoorwegen niet ver van het Nyugati (west) station, XIV.Tatai út 95.
Bezoekers raken onmiddellijk onder de indruk bij het zien van de locomotiefhallen in de vorm van een driekwart cirkel en de draaischijf boven een grote put, waar locomotieven en wagons in alle richtingen gedraaid kunnen worden en naar een van de 34 remises kunnen worden gerangeerd. In een voormalig stationsgebouwtje kunnen consumpties worden gebruikt.
Er worden juweeltjes van oude locomotieven en salon- en restauratiewagens tentoongesteld van de Hongaarse Spoorwegen (MAV). 2 jaar geleden vierden zij hun 150- jarige bestaan. Een van de historische pronkstukken is locomotief nr. 204, van welk type er 183 in de Koninklijke Hongaarse Fabriek van Spoorwegmaterieel gebouwd werden. Er kan een kort ritje van ca.10 minuten met de stoomtrein gemaakt worden van het treinenpark naar het Nyugati (West) Station. Daar is de vroegere koninklijke wachtkamer van Keizer Franz Joseph.I en Keizerin Elisabeth (Sissi) weer geheel in zijn oude luister hersteld, in pastel groen en goud en de prachtige kroonluchter.
Voor wie van nostalgische treinen houdt, bestaat de mogelijkheid met enkele van deze oude treinen mee te rijden, b.v. elke zaterdag vanuit Budapest naar de Donauknie, of vanuit Keszthely, bij het Balaton-meer, naar het wijnstadje Badacsony of de vestingstad Sümeg.
Tropicarium
Vanaf eind mei 2000 is Boedapest weer een attractie rijker. Het TROPICARIUM ÓCEANÁRIUM, interessant voor jong en oud. Initiatiefnemer is de in Zweden wonende Hongaarse zakenman, Károly Farkasdi, die 11 jaar geleden in Zweden een Tropicarium oprichtte. Op een gebied van 3000 m2 is een tropisch landschap gecreëerd, waar men de flora en fauna van de Indische Oceaan, de Rode Zee, de Koraaleilanden enz. kan bewonderen. Van prachtige koralen, kleine en grote vissen, tropische vogels en vlinders tot en met haaien, Vijf alligators en zes haaien zijn te zien in een tank met 1,6 miljoen liter water. Interessant, niet alleen voor Hongaren, maar uiteraard ook voor de buitenlandse bezoekers met kinderen. Het Tropicarium ligt in een buitenwijk, bij het shoppingcentrum Campona, dichtbij de M0-ring en de hoofdweg 6. Adres: 1222 Budap

 

Hongarije / Balatonmeer / Boedapest / Eger / Györ / Héviz / Sopron / Slowakije / Wenen