Herman Grouve

Slowakije

db_db_slowakije113

db_db_slowakije213

db_db_slowakije313

 

Slowakije (Slowaaks: Slovensko; officieel: Slovenská Republika), is een republiek in Midden-Europa. De totale oppervlakte bedraagt 49.036 km2 en Slowakije is daarmee ongeveer 1,3 keer zo groot als Nederland. Slowakije grenst in het noorden aan Polen (444 kilometer), in het oosten aan de Oekraïne (90 km), in het zuiden aan Hongarije (515 km), in het zuidwesten aan Oostenrijk (127 km) en in het westen aan Tsjechië (215 km).
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen ligt maar 60 kilometer van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Slowakije grenst niet aan een zee. De dichtstbijzijnde zeeën zijn de Oostzee in het noorden en de Adriatische Zee in het zuiden, beide op meer dan 300 kilometer afstand.
Landschap

Het landschap van Slowakije, dat in feite door een langgerekte boog van de Karpaten omsloten wordt, kent een zeer ingewikkelde structuur. Net als de Alpen vormen de Karpaten een gecompliceerd dekbladenlandschap, maar de geleding is totaal anders en door herhaalde breukbewegingen is de samenhang verloren gegaan en is het oorspronkelijke gebergte verbrokkeld tot een groot aantal kleinere gebergten met daartussen bekkenlandschappen.
In het westen, op de grens van het Tsjechische Moravië en Slowakije, liggen de Witte Karpaten (Bilé Karpaty) en de Kleine Karpaten (Malé Karpaty), twee vrij lage gebergtes. De Hoge Tatra (Vysoké Tatry) is het hoogste gebergte van het land, ligt in het noorden van het land en loopt tot in Polen door.
Karakteristiek voor het Hoge Tatra-gebergte zijn de steile wanden en spitse toppen, waarvan de hoogste, de Gerlachovský štit, 2655 meter hoog is.
De Lage Tatra (Nizké Tatry) ligt in Midden-Slowakije en de hoogste top is de Dumbier, 2045 meter hoog.

Westelijk van de Kleine Karpaten liggen weer twee kleine gebergten, de Vel’ká Fatra en de Malá Fatra. In het zuiden en zuidoosten, op de grens met Hongarije, bevindt zich een kalksteengebied met veel druipsteengrotten, de Slowaakse Karst (Slovenský kras). Ongeveer in hetzelfde gebied ligt het zogenaamde Slowaaks Paradijs (Slovenský raj), met veel grotten, watervallen en kalksteenrotsen.
Op de grens met Polen ligt het Pieniny-gebergte, een echt watersportgebied, o.a. op de rivier de Dunajec.
In het oosten van Slowakije, tegen de Oekraïense grens, ligt het uit vulkanische gesteente bestaande Vihorlatgebergte.
Van de totale oppervlakte in Slowakije is ca. 40% bedekt met bos en slechts 20% van het land is gecultiveerd.

Rivieren, meren en grotten

Langs de zuidgrens stroomt de Donau, die over een afstand van ca. 150 km de grens met Hongarije vormt, naar de Zwarte Zee. Aan de Donau ligt ook de hoofdstad Bratislava. Deze rivier neemt uit Slowakije het water op van de Nitra, Hron, Ipel, Slaná (Hongaars: Sajo), Hornád, Bodrog, Ondava, Laborec, Latorica en de Váh (Waag), de grootste rivier van Slowakije, die haar oorsprong heeft in het Tatragebergte.
Slowakije heeft weinig natuurlijke meren; het zijn voornamelijk kaarmeren en door morenes opgestuwde meren in het Tatragebergte. De Hoge Tatra heeft ongeveer honderd meren, de Lage Tatra ongeveer 20. In beide gevallen zijn ze niet groter dan 3 km2. Ook zijn er veel moderne stuwmeren, voornamelijk in Váh.

 

Hongarije / Balatonmeer / Boedapest / Eger / Györ / Héviz / Sopron / Slowakije / Wenen